Δεν είναι οι μετανάστες το πρόβλημα στη γειτονιά

κείμενο που μοιράστηκε στη μικροφωνική έξω απ’ την περιφέρεια

Την Πέμπτη 24 Μαΐου, ένα συνεργείο της τεχνικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Χατζηκώστα τοποθέτησε λαμαρίνες στα παράθυρα του πρώην εγκατελλελειμένου κτιρίου που βρίσκεται δίπλα από την Νοσηλευτική σχολή στον χώρο του παλιού Χατζηκώστα. Στο κτίριο αυτό, καθώς και σε άλλα κοντά σε αυτό, κατοικούν άνθρωποι. Η διοίκηση του Νοσοκομείου τους έδωσε την εντολή αυτή ώστε το κτίριο να σφραγιστεί σταδιακά, να αποχωρήσουν οι μετανάστες από αυτό, ειδάλλως θα το εκκενώσει η αστυνομία. Στην απόφαση αυτή εμπλέκεται και η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Σχολής του παλιού Χατζηκώστα.

Ζούμε σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ντόπιοι και μετανάστες, αντιμετωπίζουν δυσκολίες επιβίωσης λόγω οικονομικών συνθηκών. Οικονομικές συνθήκες που δεν προκάλεσαν οι ίδιοι, αλλά όσοι κατέχουν την εξουσία τους οποίους προφανώς συμφέρει πολιτικά, να στρέψουν όλα τα προβλήματα της ανεργίας, της εγκληματικότητας, της κρίσης, στο πιο αποκλεισμένο και υποτιμημένο κομμάτι της κοινωνίας, τους μετανάστες. Αυτό τον κανιβαλισμό, του να στρέφονται οι εκμεταλλευόμενοι ο ένας εναντίον του άλλου, τροφοδοτούν πολλά ΄΄φυντάνια΄΄ της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, τα οποία μπορεί να εκφράζονται από πολλές διαφορετικές μπάντες, και μπορεί να είναι πολιτικοί, δημοσιογράφοι, φασίστες, που στοχεύουν όμως όλοι σε ένα πράγμα: την διάχυση του ρατσισμού στην κοινωνία, την επικράτηση του φόβου, τον εκφασισμό. Δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων έγραφαν ξαφνικά ΄΄Οι αλλοδαποί κατέλαβαν την πόλη μας΄΄. Στην Πάτρα, μετά το γεγονός της δολοφονίας του Δ. Λαζανά, χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε χώρο που έμεναν μετανάστες λες και οι τελευταίοι διέπραξαν το έγκλημα από κοινού παραπέμποντας στις ναζιστικής έμπνευσης εφαρμογές της συλλογικής ευθύνης. Το κράτος και οι φασίστες στοχοποιούν τα εύκολα θύματα. Η υπόλοιπη κοινωνία να μην τους ακολουθήσει.

Όσο κομμάτια του ντόπιου πληθυσμού αλλά και των μεταναστών εξαθλιώνονται, τόσο γίνονται πιο ευάλωτα στα διάφορα κυκλώματα που το ίδιο το κράτος και οι φορείς του στελεχώνουν και οργανώνουν. Από την μεριά μας στρεφόμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όποιας εθνικότητας κι αν είναι αυτοί που την ασκούν. Οι περισσότεροι μετανάστες άλλωστε που βρίσκονται εδώ, προσπαθούν απλώς να διαφύγουν από την χώρα, αλλά οι Διεθνείς Συνθήκες που έχει υπογράψει και το ελληνικό κράτος, δεν τους το επιτρέπουν (βλ. Δουβλίνο ΙΙ).

Η επίθεση αυτή από μεριάς κράτους και φασιστών με στόχο την περιθωριοποίηση των φτωχών αυτής της κοινωνίας έχει ως αποτέλεσμα να διογκώνεται η εγκληματικότητα και ο φόβος. Εναντιωνόμαστε στην γενικευμένη επίθεση στους μετανάστες, στις εκκενώσεις των σπιτιών που διαμένουν (που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εγκαταλλελημένα), στα πογκρόμ και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αντιπαραθέτουμε την ανάπτυξη σχέσεων με τους μετανάστες, την αντιμετώπιση από κοινού των προβλημάτων, την συνεννόηση και την συζήτηση μαζί τους, χτίζοντας σχέσεις αλληλεγγύης ανάμεσα σε όσους βιώνουν τη φτώχεια και ενάντια σε όσους την δημιουργούν. Ούτε η διοίκηση του Χατζηκώστα από τα πολυτελή της γραφεία, ούτε τα τάγματα εφόδου των μπάτσων έχουν καμιά δουλειά στην γειτονιά μας. Το κράτος, οι μπάτσοι, διάφοροι φορείς, δημοσιογράφοι και χρυσαυγίτες προσπαθούν να σπείρουν τον ρατσισμό και τον φόβο. Η ΄΄σπορά΄΄ αυτή δεν πρέπει να πιάσει στην γειτονιά μας και πουθενά! Γιατί οι γειτονιές δεν είναι κτίρια και δρόμοι, είναι ανθρώπινες /κοινωνικές σχέσεις, οι οποίες πρέπει να ποτιστούν από τώρα με αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη μεταξύ ντόπιων και μεταναστών, είναι το φράγμα ενάντια στον εκφασισμό της κοινωνίας.

Να το χτίσουμε και στην γειτονιά μας, είτε στα κτίρια του παλιού Χατζηκώστα, είτε οπουδήποτε αλλού.

______________________________________

Επίσης:

Ανακοίνωση από αντιρατσιστικό ανάχωμα της Κατάληψης Αντιβίωση

Ανακοίνωση Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: